Home Kripto Para Haberleri Uniswap Nedir ve Nasıl Çalışır? Uni Token Nedir?

Uniswap Nedir ve Nasıl Çalışır? Uni Token Nedir?

0
Uniswap Nedir ve Nasıl Çalışır? Uni Token Nedir?

Uniswap, kullanıcıların likidite havuzlarını finanse etmelerine ve gelir elde etmelerine olanak tanıyan merkezi olmayan bir borsadır.

  • Uniswap, Ethereum’un en popüler merkezi olmayan borsasıdır.
  • Kripto para ticareti yapmanın yanı sıra, kullanıcılar varlıklarını likidite havuzlarına yatırabilir ve yönetişim kararlarını oylayabilir.
  • Değişim, yönetişim modeli için UNI tokenini kullanır.

Uniswap, merkezi olmayan bir borsadır (DEX). Kullanıcıların , aşağıdaki resimde gösterildiği gibi basit bir web arayüzünden çeşitli Ethereum tabanlı ERC-20 tokenlerini değiştirmelerine olanak tanır .

Uniswap şu anda en popüler DEX’tir. It has 2,1 milyar $ Defi uygulamalar kilitli tüm değerin% 20’sini oluşturuyor Ekim 2020 itibarıyla, taahhüt altında güvenli. Ayrıca, tüm DEX işlemlerinin yaklaşık% 95’ini oluşturan 263 milyon dolarlık günlük işlem hacmine sahiptir.

Son olarak, günlük 38.000 kullanıcısı ile kullanıcılar açısından en popüler DEX’tir.

Platform, 2018 yılında bir Ethereum geliştiricisi olan Hayden Adams tarafından oluşturuldu . Diğer iki geliştirici, Noah Zinsmeister ve Dan Robinson da projeye katkıda bulundu.

Bu makale, Uniswap ticaretinin büyük çoğunluğunu ele alan ve belirli özellikler sunan Uniswap v2’ye odaklanmaktadır . Ancak Uniswap v1’in hala çalışır durumda olduğu unutulmamalıdır.

Uniswap Hangi Özellikleri Sunar?

Bir DEX olarak, Uniswap daha merkezi değildir ve bu nedenle çeşitli nedenlerle diğer birçok borsadan daha esnektir.

Ethereum tabanlı herhangi bir token takas edilebilir: Protokolün bir listeleme süreci yoktur ve listeleme ücreti talep etmez. Bunun yerine, kullanıcılar tokenlerini likidite havuzlarında tutarlar ve bu da hangi tokenlerin listeleneceğini belirler. Uniswap v2’de likidite sağlayıcıları, ETH’yi kullanmaya gerek kalmadan herhangi iki ERC-20 tokenini bir ticaret çiftinde birleştirebilir.

Elbette, olası her alım satım çifti mevcut değil, ancak Uniswap’in kapsamı etkileyici. CoinGecko’ya göre , diğer tüm borsaları geride bırakan 2.000’den fazla alım satım çifti sunuyor .

Fonlar gözaltında tutulmaz : Uniswap kendi başına kullanıcı fonlarını tutmaz; bunun yerine fonlar tamamen akıllı sözleşmelerle kontrol edilir. Bu sözleşmeler, ticaretin her yönünü ele alır. Uniswap’in fabrika sözleşmesi, her bir ticaret çiftini yönetmek için ayrı sözleşmeler oluştururken, çevre sözleşmeleri sistemi başka şekillerde destekler.

Pratik anlamda, bu, her işlem tamamlandıktan sonra fonların hemen kullanıcıların cüzdanlarına yatırılması anlamına gelir. Kullanıcı fonlarını ele geçirebilecek merkezi bir otorite yoktur. Bu aynı zamanda kullanıcıların kimlik (KYC) bilgileri sağlamalarına veya bir hesap oluşturmalarına gerek olmadığı anlamına gelir.

Bu özelliklerin tümü DEX’ler arasında yaygındır.

Merkezi sipariş defteri yok : Uniswap, fiyatları belirlemek için bir sipariş defteri kullanmaz. Bunun yerine, çeşitli likidite havuzlarında token oranlarına dayalı formüller kullanır. Uniswap v2, zaman içindeki ortalama fiyat verilerini de kullanan oracle’ları kullanır. Bu yaklaşım, daha güvenilir fiyatlar üretmeyi ve fiyat manipülasyonunu önlemeyi amaçlamaktadır.

Geliştiriciler Uniswap’i genişletebilir: Geliştiriciler Uniswap’i çatalladı ve SushiSwap , KingSwap ve Zuniswap gibi varyasyonlar oluşturdu .

Ayrıca Uniswapdex.com ve Uniswap.ninja gibi , Uniswap’in kendisine ancak küçük değişikliklerle erişim sağlayan özel arayüzler de oluşturdular . Son olarak, 1 inç gibi borsa toplayıcıları hizmetlerine Uniswap’i dahil edebilir.

Herkes likidite sağlayabilir: Yatırımcılar, tokenlarını Uniswap likidite havuzlarında stake ederek Uniswap ücretlerinden gelir elde edebilirler . Projeler ayrıca ticareti kolaylaştırmak için likidite havuzlarını finanse edebilir.

Rekabetçi ücretler: DEX, her işlemden% 0,3 ücret alır. Bu ücretler endüstri ortalamalarına yakın: diğer kripto borsalarının çoğu işlem başına% 0.1 -% 1 ücret alıyor. (Bununla birlikte, Ethereum’un gaz ücretlerinin ticaret maliyetlerini önemli ölçüde artırabileceğini unutmamak önemlidir; Ethereum geliştiricileri bu sorunu çözdüğünde bu değişecektir.)

UNI Token Nedir?

Uniswap , 17 Eylül 2020’de UNI adında bir yönetim jetonu tanıttı . Şirket bir ICO veya başka bir jeton satışı gerçekleştirmedi; bunun yerine, belirteçleri belirli bir yayın programına göre dağıtır.

Uniswap bir airdrop çalıştırdı ve daha önce Uniswap’in hizmetlerini kullanmış olan bazı kullanıcılara 400 UNI token (yaklaşık 1.500 $ değerinde) teklif etti.

Gelecekte, kullanıcılar belirli likidite havuzlarında tokenleri stake ederek UNI tokenleri de kazanacaklar. Buna likidite madenciliği veya verim çiftçiliği denir .

UNI belirtecinin yönetişimde kullanılması amaçlanmıştır. UNI sahipleri, Uniswap geliştirme kararlarını etkileyebilir ve bunlara oy verebilir. Ayrıca hibeleri, ortaklıkları, likidite madenciliği havuzlarını ve diğer teklifleri finanse edebilirler. Yakında, Uniswap ekibi artık doğrudan dahil olmayacak ve UNI token sahipleri tüm yönetim kararlarını verecek.

Yatırımcılar Binance, Bitfinex, Coinbase Pro, Gemini, Huobi, Kucoin ve Uniswap dahil olmak üzere birçok farklı borsadan UNI token satın alabilirler . Token, piyasaya sürüldükten sadece haftalar sonra ilk 50 jeton listesine girerek hızlı bir başarı olduğunu kanıtladı.

Staking Ne Kadar Karlı?

Belirtildiği gibi, Uniswap, kullanıcıların tokenlerini bir likidite havuzunda stake ederek gelir elde etmelerine olanak tanır. Platform, kar arayan birçok kullanıcıyı cezbetti. Yatırımcılar, Eylül 2020’deki popülerlik artışı sırasında Uniswap’in mevcut kilitli değerinin çoğunu yatırdı.

Ancak artan katılım, katılımın herkes için karlı olduğu anlamına gelmez.

Standart% 0,3 işlem ücreti, likidite havuzunun tüm üyeleri arasında paylaştırılır. Doğal olarak, en çok tüccarın ilgisini çeken, ancak en az likidite sağlayıcıya sahip olan havuzlar, en karlı fırsatlardır.

Ek olarak, bu tür bir yatırım fırsatı risk taşır: yatırımcıların, hisseli tokenlerinin değerinde zaman içinde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan kayıpları tahmin etmeleri gerekir. Bir yorumcu şunları söylüyor :

“Aradaki işlemlerin miktarını bilmeden, ücretlerden elde edilen gelirler ile yönsel hareketlerden kaynaklanan zararlar arasındaki dengenin ne olduğunu bilmek zor.”

Aşağıdaki tablo, kayıpların nasıl tahmin edileceğini açıklamaktadır. Örneğin, jeton değerleri% 200 oranında değişirse (yatay eksende), yatırılan jetonlar değerlerinin% 5’ini kaybeder (dikey eksende):

Uniswap Tartışmaları

Uniswap, küçük belirteçleri içeren çeşitli istismarlara maruz kaldı. Nisan 2020’de 300.000 ila 1 milyon dolarlık imBTC çalındı ​​ve Ağustos 2020’de 370.000 dolar değerinde Opyn tokenleri çalındı.

Bunların gerçek hırsızlıklar mı yoksa riskli ama fırsatçı ticaret mi olduğu tartışmaya açık.

Uniswap’in açık listeleme politikası da sorunlara neden oldu. Sahte jetonlar Uniswap’te listelendi ve bazı yatırımcıları yanlış jetonları almaya yönlendirdi. Uniswap’in bu sahte jetonları kara listeye almayı planlayıp planlamadığı açık değildir; ancak kullanıcılar, Etherscan blok gezgini üzerindeki simge kimliklerini dikkatlice inceleyerek sorunu önleyebilirler.

Son olarak, bazı eleştirmenler Uniswap’in token dağıtımının proje raporları kadar merkezi olmayan olmadığını savunuyor .

Analiz firması Glassnode, Binance ve Uniswap ekibinin, sonunda bu gücü kullanmasalar bile, her iki gruba da proje üzerinde potansiyel bir etki bırakarak çok önemli UNI varlıklarına sahip olduğunu savunuyor.

Özetle

Uniswap, potansiyelinin çoğunu şimdiden karşıladı. Kripto endüstrisindeki en popüler merkezi olmayan borsadır ve çoğu Ethereum yatırımcısı için oldukça uygun bir seçenektir.

Projenin ademi merkeziyetçilik ve açık yönetişim girişimleri, büyük kripto şirketlerine karşı çıkan blok zinciri savunucuları arasında popüler olduğu anlamına geliyor. Son olarak, Uniswap’in likidite havuzları, varlıklarından gelir elde etmek isteyen yatırımcılar için caziptir.

Yine de bazı sınırlamalar var. Uniswap, itibari para harcamak veya Ethereum dışı tokenlarla ticaret yapmak isteyen yatırımcılar için kullanışlı değildir. Ayrıca, kripto para birimine aşina olmayan kullanıcılar için birkaç küçük güvenlik hususları vardır.

Protokol aynı zamanda Ethereum’un 2020’nin sonlarından itibaren yüksek gaz ücretlerinden de etkileniyor, ancak bu sorunun gelecekte ortadan kalkacağını umuyoruz.

E-Posta Haber Bültenine Abone Olun

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için Gizlilik politikamızı okuyun

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here