
Kripto para birimi ticaretine bağlı risklerin kurallarının takip edilmesi imkansız olmak zorunda değil. Bu bölümde risk ticaretini ve kripto varlıklarınızı nasıl güvenli bir şekilde yöneteceğinizi anlatıyoruz.
Risk Nedir?, faaliyetlerinizde olumsuz bir olayın meydana gelme olasılığını ifade eder; amaçladığınız sonuca ters giden bir olay.
Risk, kripto para birimi ticaretinin bir parçasıdır. Bu, ticarette istenmeyen bir sonucun ortaya çıkma olasılığıdır, bu da kayıplara dönüşür. Örneğin, kısa bir pozisyonda % 50’lik bir risk, Bitcoin fiyatının % 50 oranında artması ve sizin açınızdan bir kayıpla sonuçlanması olasılığının olduğu anlamına gelir.
Bu yazımızda sizi kripto para ticaretindeki riski yönetirken uymanız gereken basit kurallardan bahsediyoruz .
KriptoPara Risk Türleri
Kripto para ticaret dünyası dört ana finansal riskle karşı karşıyadır:
- Kripto Paralarda Kredi riski
Bu risk, kripto projelerini etkiler. Kripto projesinin arkasındaki tarafların gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeme olasılığıdır.
Kredi riski çoğunlukla kripto piyasasındaki hırsızlık ve dolandırıcılıktan kaynaklanıyor. Buna iyi bir örnek, 2018’de 40 milyon doların üzerinde kayba yol açan Binance’in hacklenmesi.
- Kripto Paralarda Yasal Risk
Yasal risk, düzenleyici kurallara göre meydana gelen olumsuz bir olayın olasılığını ifade eder.
Örneğin, belirli bir ülkede kripto para birimi ticareti yasağı. Yasal riskin pratik bir örneği, Teksas ve Kuzey Carolina eyaletlerinin dolandırıcılık şüphesi nedeniyle Bitconnect kripto para borsasına bir durdurma ve bırakma emri vermesidir .
- Kripto Paralarda Likidite Riski
Kripto alım satımına ilişkin likidite riski, bir tüccarın tüm pozisyonunu günlük harcamalarında kullanabilecekleri fiat para birimlerine (USD, YEN, GBP) dönüştürememe veya aciz kalma ihtimalini ifade eder.
- Kripto Para Market riski
Piyasa riski, açık bir pozisyonda arzunuza aykırı olarak coin fiyatlarının yukarı veya aşağı hareket etme şansını ifade eder.
- Kripto Para Operasyonel risk
Operasyonel risk, bir tüccarın kripto cüzdanlarında işlem yapamama, para yatırma ve hatta para çekememe şansıdır.
Kripto Paralarda Ana Risk Yönetimi Stratejileri
Kripto ticaretinde temel kural şudur: “Kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazlasını riske atmayın.” Kripto ticaretindeki riskin ağırlığı göz önüne alındığında, tüccarlara genellikle bütçelerinin veya aylık gelirlerinin % 10’undan fazlasını kullanmamalarını tavsiye ederiz.
Ayrıca, ödünç alınan parayla alım satım yapmak onları bir kredi riski pozisyonuna sokacağından tavsiye edilmez.
Risk yönetimi stratejileri genel olarak üç kategoriye ayrılabilir: risk / ödül oranı, pozisyon boyutlandırma, kaybı durdurma ve kar alma.
1. Kripto Paralarda Konum Boyutlandırma
Pozisyon boyutlandırma, bir tüccarın satın almaya istekli olduğu kripto para biriminin kaç madeni veya jetonunu olduğunu belirler.
Kripto para ticaretinde büyük kar elde etme olasılığı, yatırımcıları ticaret sermayelerinin % 30,% 50 ve hatta% 100’üne yatırım yapmaya teşvik ediyor. Ancak bu, sizi ciddi finansal risklere sokan yıkıcı bir harekettir.
Kripto Paralarda Altın kural şudur: tüm yumurtalarınızı asla tek sepete koymayın. Pozisyon boyutlandırmayı elde etmenin üç yolu.
Kripto Para Miktarı ve Risk Miktarını Girin
Bu yaklaşım iki farklı miktarı dikkate alır. İlki, her bir anlaşmaya yatırım yapmaya istekli olduğunuz parayı içerir.
Tüccarlara, türüne bakılmaksızın, aldıkları her yeni pozisyonun boyutu olarak bu miktara bakmalarını tavsiye ederiz.
İkincisi risk altındaki parayı, yani alım satımın başarısız olması durumunda kaybetmeye devam ettiğiniz parayı içerir.
Giriş tutarınızı şu şekilde tanımlarsınız:
A = ((İşlem miktarı * İşlem Başına Risk) / (Giriş Fiyatı – Kaybı Durdur)) * Giriş Fiyatı
Diyelim ki 13.000 $ hedefiyle USDT ile BTC almak istiyoruz. Parametrelerimiz şöyle olacaktır:
- İşlem miktarı: 5.000 $
- İşlem Başına Risk:% 2
- Giriş Fiyatı: 11.500 $
- Kaybı Durdur: 10.500 $
Giriş tutarımız şöyle olacaktır:
A = ((5.000 * 0,02) / (11.500 – 10.500)) * 11.500 = 1.150
Bu anlaşmaya yatırım yapmak için ideal miktar 1.150 $ veya % 23’tür. Ancak, Stop Loss’umuz nedeniyle, belirlenen seviyeye ulaştığında ticareti durduracağı için yalnızca % 2 riske giriyoruz.

Yaşlı “Köpekbalıkları” ve “Piranhalar”
Bu pozisyon boyutlandırma kavramı, yatırımlarınızı çeşitlendirmekle ilgilidir. Konseptle anılan Dr.Alexander Elder iki kural önermektedir:
- Her pozisyonu% 2 riskle sınırlamak. Yaşlı, riski köpekbalığı ısırığıyla karşılaştırır. Bazen büyük miktarda risk almak istersiniz, ancak risk köpekbalığı ısırığı kadar büyük ve felaket olacaktır.
- İşlem seanslarını seans başına % 6 ile sınırlandırma. Kaybetme serisinde, sahip olduğunuz her şeyi yavaş yavaş harcayabilirsiniz. Elder, bu riski, kurbanın hepsini tüketene kadar küçük ısırıklarını alan bir piranha saldırısına benzetir.
Elder’in köpekbalıkları ve piranhalar örneklerinin ardından, her biri % 2’de üçten fazla veya % 1’de altıdan fazla açık pozisyon elde edilmez. Ters bileşik oluşturmada sonuçları sınırlamak; Kayıplar, yaptığınız her bir sonraki kayıpla daha da azalıyor.
Kelly Kriteri
Kelly kriteri, John Larry Kelly tarafından 1956’da geliştirilen bir formüldür. Bahse konu sermaye yüzdesini tanımlayan bir pozisyon boyutlandırma yaklaşımıdır. Uzun vadeli ticarete uygundur.
A = (Başarı Yüzdesi / Zarar Durdurmada Zarar Oranı) – ((1 – başarı%) / Kâr Almada Kar Oranı)
Önceki örneği kullanarak, özellikler şöyle olacaktır:
- Stok büyüklüğü: 5.000 $
- Yatırım Tutarı: 1.150 $
- Başarı%:% 60
- Giriş Fiyatı: 11.500 $
- Kaybı Durdur: 10.500 $
- Kayıp Oranı: 1.10
- Kâr Al: 13.000 $
Sonucumuz şöyle olacaktır:
A = (0.6 / 1.10) – ((1 – 0.06) / 1.13) = 0.19
Bu, bir dizi anlaşmada mümkün olan en iyi sonuca ulaşmanız için 5.000 $ ‘lık tüm sermayenin % 19’undan fazlasını riske atmamanız gerektiği anlamına gelir.
2. Kripto Paralarda Risk / Ödül Oranı
Kripto Paralarda Risk / ödül oranı, gerçek risk seviyesini potansiyel getirilerle karşılaştırır. Ticarette, bir pozisyon ne kadar riskli olursa, o kadar karlı olabilir. Risk / ödül oranını anlamak, bir işleme ne zaman gireceğinizi ve ne zaman kârsız olduğunu bilmenizi sağlar. Risk / ödül oranı şu şekilde hesaplanır:
R = (Hedef Fiyat – Giriş Fiyatı) / (Giriş Fiyatı – Kaybı Durdur)
Önceki resimden:
- Giriş fiyatı: 11.500 $
- Kaybı Durdur: 10.500 $
- Hedef fiyat: 13.000 dolar
Oranımız şöyle olacaktır:
R = (13.000 – 11.500) / (11.500 – 10.500) = 1,5 veya 1: 1,5
1: 1.5 oranı iyidir. Yatırımcılara 1: 1’den daha düşük bir oranla işlem yapmamalarını tavsiye ederiz.
3. Kripto Paralarda Zararı Durdurmak Ve Kar Almak
Stop Loss Nedir?, bir fiyat belirli bir engele düştüğünde açık bir pozisyonu kapatan yürütülebilir bir emirdir.
Kâr Almak ise, fiyatlar belirli bir seviyeye çıktığında açık emirleri tasfiye eden yürütülebilir bir emirdir. Her ikisi de risk yönetimi için iyi yaklaşımlardır.
Kayıpları Durdur, sizi kârsız anlaşmalarda işlem yapmaktan kurtarırken, Kar Al, piyasa tersine önce işlemden çıkmanızı sağlar.
Oran değişikliklerini otomatik olarak takip eden Trailing Stop Losses ve Take Profits’den yararlanabilirsiniz. Ancak böyle bir özellik kripto borsalarının çoğunda mevcut değildir. Neyse ki, Superorder gibi kripto terminalleri ile Trailing Stop Losses ve Take Profits’ınızı doğrudan terminalden ayarlayabilirsiniz.
Kripto Paralarda Kazanma Stratejileri
Hataları Kabul Et
Kripto Para Riski, ticaretin ayrılmaz bir parçasıdır. Üstelik onu ortadan kaldıramayız, sadece idare ederiz. Bu nedenle, zararlarınızı kabul etmeli ve gelecekteki işlemlerde kar elde etmek için plana dayalı karar vermeye güvenmelisiniz.
Kripto Paralarda Ücretleri Düşünün
Yeni tüccarlar genellikle ticaretle birlikte gelen ücretleri bilmezler. Bunlara para çekme ücretleri, kaldıraç ücretleri vb. Dahildir. Bunları risk yönetiminizde göz önünde bulundurmalısınız.
Kripto Paralarda Kazanma Oranına Odaklanın
İşlem yapmaktan vazgeçirmek için riskler her zaman orada olacaktır. Bununla birlikte, kaç kez kazandığınıza odaklanmak, ticarette olumlu bir tutum geliştirmenize yardımcı olur.
Kripto Paralarda Düşüşü Ölçün
Bu, bir dizi zarardan sonra ilk fonlarınızın toplam azaltılması anlamına gelir. Örneğin, 5.000 $ ‘dan 1.000 $ kaybettiyseniz, önlem düşüşünüz % 10’dur.
Miktar ne kadar yüksek olursa, geri kazanılması için bir ticarete o kadar fazla enjekte etmeniz gerekir. Dr. Elder’ın önerdiği gibi,% 6’lık bir risk sınırına bağlı kalın.
UYARI: Kripto para işlemlerine asla kredi çekerek veya borç alarak girmeyiniz.