
Bank for International tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, dünyanın merkez bankaları giderek artan bir şekilde merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projelerine bakarken, odak noktaları CBDC angajmanının daha ileri aşamalarına kayıyor ve daha fazla banka kavramsal çalışmadan deneyime geçiyor. Yerleşimler (BIS).
Hazır, sabit, başla başlıklı rapor tarafından sunulan veriler – Merkez bankası dijital para birimi ile ilgili üçüncü BIS anketinin sonuçları , son dört yılda CBDC çalışmalarına aktif olarak katılan merkez bankalarının payının yaklaşık üçte bir artarak toplamda% 86’ya yükseldiğini gösteriyor. CBDC’ye dahil olmayan merkez bankaları, öncelikle daha küçük yargı bölgelerinden geliyor ve BIS’e göre, daha fazla banka ya toptan ve perakende satışa bakıyor ya da faaliyetlerini sadece perakende olarak daraltıyor.
“Merkez bankaları, kavramsal araştırmadan deney yapmaya doğru ilerleyerek CBDC angajmanının daha ileri aşamalarına geçiyor. Raporda, merkez bankalarının yaklaşık% 60’ı (2019’da% 42 iken) deneyler veya kavram kanıtları yürütürken,% 14’ü geliştirme ve pilot düzenlemelere doğru ilerliyor ”dedi.
BIS, “Bahamalar 20 Ekim 2020’de sakinleri için Kum Doları’nı piyasaya sürdüğünde ‘canlı’ bir genel amaçlı CBDC’nin gelişini işaret ettiği için geçen yılın CBDC’lerin yaygınlaşması için önemli olduğunu ekledi .
Rapordaki rakamlar, araştırmaya 2020 yılında yanıt veren 65 merkez bankasından toplandı. Bankaya göre, katılımcılar küresel nüfusun yaklaşık% 72’sini ve dünya ekonomik çıktısının% 91’ini oluşturuyor. Ankete katılan ülkeler, hem gelişmiş ekonomileri (AE’ler) hem de gelişmekte olan pazarları ve gelişmekte olan ekonomileri (EMDE’ler) içeriyordu.
CBDC projelerinin bölgesel bazda nasıl farklılık gösterebileceğini analiz eden BIS, “yerel ödeme verimliliği ve ödeme güvenliği gibi ödemeyle ilgili motivasyonların hem AE’lerin hem de EMDE’lerin genel amaçlı CBDC’leri yayınlama motivasyonlarının merkezinde kaldığını gözlemliyor.
Rapora göre bu, “EMDE’ler CBDC yayınlamak için AE’lerden daha güçlü motivasyonlar bildiriyor” dedi.
Finansal tabana yayılma, gelişen ve gelişmekte olan ekonomilerde CBDC projelerini yönlendiren ana faktör olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, anket aynı zamanda finansal istikrar ve para politikası gibi diğer faktörlerin de zamanla bu ülkelerdeki CBDC çalışmaları için daha ikna edici motivasyonlar haline geldiğini gösteriyor.
Toplanan cevaplara dayanarak raporda, “kripto para birimleri ile ilgili olarak, merkez bankalarının bunları ödeme aracı olarak yaygın kullanımı olmayan niş ürünler olarak görmeye devam ettiği” sonucuna varıldı, ancak aynı zamanda “stablecoin’lerdeki gelişmeler, tüketiciler tarafından hızlı benimsenme potansiyeli. “
1930’da kurulan BIS, birlikte küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yaklaşık% 95’ini oluşturan ülkeleri temsil eden dünyanın 62 merkez bankasına ortak olduğunu söylüyor. Bankanın genel merkezi İsviçre’nin Basel kentindedir.