Home Kripto Kılavuz Merkezi Olmayan Uygulamalar (DApps) Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Merkezi Olmayan Uygulamalar (DApps) Nedir? Nasıl Çalışırlar?

0
Merkezi Olmayan Uygulamalar (DApps) Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Kripto dünyasında yeni misiniz? Kısaltmaların ve benzersiz terminolojilerin farkında mısınız?kripto parateklifler? Değilse, bu kısaltmaların farkında olmak çok önemlidir. Bu yazımızda çok detaylı bir şekilde sizlere DApp dünyasından bilgileri ulaştıracağız.

Hızla büyüyen teknoloji dünyasında, her yeni günde yeni buluşlar seviyelere çıkıyor. Teknolojinin Uygulama olarak kısaltılmış Uygulamalar biçiminde evrimleşmesiyle birlikte, ekosistem içinde ara sıra çok daha fazla modernizasyon gerçekleşir.

Ekosistemdeki böyle bir evrim, Merkezi Olmayan Platformun ve yaygın olarak DApps olarak bilinen Merkezi Olmayan Uygulamaların doğuşudur. Bu kompozisyonda DApps ile ilgili tüm kavramlara detaylı bir genel bakışa sahip olalım.

Merkezi Olmayan Uygulamalar hakkındaki bu ayrıntılı kılavuzun derinliklerine inelim…

DApps nedir?

DApps, Merkezi Olmayan Uygulamalar veya DApp’ler temelde bir blok zincirinde veya P2P bilgisayar ağında çalışan dijital uygulamalar veya programlardır. Başka bir deyişle, blockchain teknolojisinden yararlanan açık kaynaklı yazılım, Merkezi Olmayan Uygulama (DApps) olarak bilinir.

Dağıtılmış bir bilgi işlem sistemi üzerinde çalışan bir protokoldür. Merkezi platformun aksine, merkezi olmayan platformda yapılan işlemlerin hiçbirine üçüncü taraf dahil değildir.

Bu nedenle, kendi verilerinizin kontrolünü ele geçirerek ve internet üzerinden uygulamalara anonim erişim sağlayarak veri sahipliği ve anonimlik ile ilgili sorunları çözer. Merkezi olmayan bir platform, herhangi bir aracı bulunmaması nedeniyle eşler arası (P2P) ağ olarak da bilinir.

DApp Özellikleri

Artık DApp’ın ne olduğunu bildiğinize göre, bir DApp’ı değerlendirebileceğiniz kriterlere geçelim:

Açık Kaynak: Temel olarak, DApp’ler özerklik tarafından yönetilir ve tüm değişikliklere fikir birliği veya kullanıcıların çoğunluğu karar verir. Ayrıca, uygulamanın kaynak kodu herkes tarafından kullanılabilir.

Merkezi olmayan: Merkezileştirmenin tehlikelerinden kaçınmak için, uygulamanın operasyonunun tüm kayıtlarının halka açık ve merkezi olmayan bir blok zincirinde depolanması gerekir.

Teşvikler: Blok zinciri doğrulayıcılarının, onları kriptografik belirteçlerle ödüllendirerek teşvik etmesi gerekir.

Algoritma: Merkezi olmayan uygulama topluluğu, temelde değerin kanıtını göstermek için bir kriptografik algoritma üzerinde anlaşmalıdır.

DApps Kategorileri

Blok zinciri modellerine göre DApp’ler üç kategoriye ayrılır:

İlk kategori parayı yönetir. Bu kategori, kullanıcıların şunları yapmasına izin verir:kripto para birimi değişimi başka bir kullanıcı ile sözleşme yapmak.

İkinci kategori de blockchain dışından gelen verilerin çeşit ile birlikte para gerektirir. Bunu uygulamak için, ya kurulumun bazı merkezi kısmı gereklidir ya da dış dünyaya bağlanmak için blok zinciri tabanlı bir “Oracle” gereklidir.  

Son kategori “öteki” kategorisidir. Bu kategori oylama ve hükümet sistemlerini içerir. Blockchain konseptinin tanıtımı, seçimleri bugün olduğundan çok daha güvenli hale getiren seçmen dolandırıcılığını, bilgisayar korsanlığını ve diğer müdahaleleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

DApp Nasıl Oluşturulur?

Merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak, bir dizi sıralı adım ve zaman çerçevesi gerektirdiğinden, merkezi uygulamalar oluşturmak kadar kolay değildir. İstediğiniz Merkezi Olmayan Uygulamanızı oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin:

Aşama 1:

İlk adım, DApp’ın konseptini, özelliklerini ve teknik özelliklerini içeren bir whitepaper yayınlamaktır. Bu süreç aynı zamanda topluluktan gelen geri bildirimlere de açıktır. Bir yol haritası eklemek, satış açısından her zaman ek bir avantajdır.

DApp’nizin başarılı olduğunu görmek istiyorsanız, pazara açık bir yol haritasına sahip olmak çok önemlidir. Topluluk arasında güven ve güvenilirlik oluşturmak için, projenizdeki en iyi geliştiricilerin ve fikircilerin yeteneklerini ve geçmişini vurgulamak daha iyidir.

Adım 2:

Kavramı İlk madeni para teklifleri (ICO’lar), tüm DApp’ler için ilk adımdır. Başlangıçta, kripto paralarınızı satacaksınız, bu DApp’inizi besliyor. Ayrıca, projeniz için kitle fonlaması yapabileceğiniz bir yoldur.

Öncelikle DApp’nizin ICO’sunun nasıl olacağını açıklamanız gerekir. DApp’ınızın önceden mayınlanmış jetonlara veya yerinde bir madencilik mekanizmasına sahip olup olmayacağını toplulukla da paylaşmalısınız. Ayrıca, token tahsisleri konusunda açık olmak çok önemlidir.

Aşama 3:

Fonları temin ettikten ve konsepte ince ayar yaptıktan sonra, şimdi geliştirme sürecini başlatmalısınız. İşleme başladıktan sonra, geliştirme sürecinin haftalık veya aylık raporlarını paylaşmanız önemlidir. Temel olarak bu, topluluk üyeleri için kapsayıcı bir ortam oluşturmanıza yardımcı olur.

4. Adım:

Topluluğunuzun buna tamamen dahil olmasını istiyorsanız, ürünü ayrıntılı sürüm notları ve bakım planları ile başlatmanız gerekir. Ayrıca, yol haritanıza, vizyonunuza ve topluluğunuza göre düzenli olarak güncellemeniz gerekir.

Bir DApp Nasıl Çalışır?

Merkezi olmayan uygulama, daha önce tartışılan DApp’lerin özelliklerini uygulayarak işlev görür. Temel olarak, bir DApp, merkezi olmayan blok zincirlerinde uygulanan açık kaynaklı bir yazılımdır. Ayrıca, bir protokol / algoritma kullanılarak oluşturulan belirteçlerle beslenirler.  

Merkezi olmadığı için herkes kodu görebilir ve katkıda bulunabilir. Bu, ürün geliştirme için ölçeklenebilirlik sürecini kalite ve miktar açısından hızlandırır. Bir sonraki adım, uygulamayı blockchain aracılığıyla merkezden uzaklaştırmaktır. Sonunda, bu tür defterlere kayıt / işlem eklemek için jetonlar kullanılır. Bu jetonlar daha sonra çıkarılır veya farklı algoritmalar / protokoller kullanılarak önceden mayınlanır.

Şu anda, Proof-of-Stake (PoS) ve Proof-of-Work (PoW), kullanılan popüler protokollerdir. Bu protokoller, DApp’nin tüm kullanıcıları arasında bir fikir birliğine veya anlaşmaya varmak için kullanışlıdır.  

Bir DApp Uygulamadan Ne Kadar Farklıdır?

Daha önce de belirtildiği gibi, DApp’ler geleneksel Uygulamaya çok benzer, ancak temel fark, DApp’lerin merkezi olmayan bir blok zinciri üzerinde çalışmasıdır. Bu nedenle, merkezi olmayan platform, geleneksel Uygulamaların üzerine inşa edildiği merkezi platforma göre birçok avantaja sahiptir. DApp’lerin Uygulamalara göre başlıca avantajlarını listeleyelim.

  1. DApp’ler bir ‘Mağaza Değeri’ olarak kullanılabilir

DApp’ler kripto para birimini depolamak için kullanılabilir ve daha sonra kullanıcılara teslim edilebilir, oysa geleneksel Uygulamalarda Mağaza Değeri olarak kullanılamaz.

  1. Blok zincirindeki tüm DApp’ler birbiriyle uyumludur

Geleneksel Uygulamaların aksine, DApp’ler birbirleriyle çok kolay entegre olabilir. Prosedür ayrıca herhangi bir özel izin gerekmeksizin çok basittir.

  1. Güvenlik

DApps, herhangi bir şüpheli etkinliğin yakından izlendiği ve kısıtlandığı en güvenli platformu sağlar. Bunun nedeni, yalnızca DApp’lerin, geleneksel Uygulamalarda olmayan, halk tarafından yönetilen bir arka uca sahip olmasıdır.

  1. DApp’lerin kaldırılması son derece zordur

DApp blok zincirine yüklendikten sonra, kullanıcının onayını gerektireceğinden kaldırılması çok zordur.

  1. Şeffaflık ve Kontrol

DApp’ler kullanıcılar tarafından yönetildiği için şeffaflık korunur ve depolanan veriler üzerindeki tüm kontrolü paylaşırlar. 

  1. Uygun Maliyetli

Kullanıcılardan, ücretin ağın birden fazla düğümünün sahiplerine nezaket gösterdiği geleneksel Uygulamalara kıyasla çok daha az ücret alınır.

DApp’lerin Avantajları

  • DApp, saldırılara karşı daha dirençlidir. Yalnızca ağdaki her bilgisayar başarısız olursa başarısız olur, ancak bu neredeyse imkansızdır.  
  • DApp’ler ayrıca modifikasyona veya sansüre karşı dirençlidir. Bilgi blok zincirine eklendiğinde kalıcı olarak depolanır.

DApp’lerin daha geniş bir şekilde benimsenmesi gerekiyorsa, içerik oluşturucular, izleyicilerine sorunsuz bir deneyim ve gezinmesi kolay süreçler sunmayı düşünmelidir. Şimdiye kadar DApp’ler, teknoloji yeni olduğu ve tüm bu şeyler biraz zaman gerektirdiği için erken yutturmaca ile yaşayamadı.

DApp’lerin Geleceği

Muazzam avantajlara sahip olan DApp’ler aynı zamanda bazı dezavantajları da paylaşır. 

  • Geleneksel Uygulamalarda olduğu gibi tek bir noktadan temas olmadığı için büyük aşamada ölçeklendirmek zordur.
  • Problem çözme ve hata düzeltme çok karmaşıktır
  • KYC süreci olmadan, işlem süresi artar ve işlemin hızı düşer.
  • DApp’ler, üçüncü taraf bilgilerini almak için gereken üçüncü taraf uygulamalarından yoksundur.

Blockchain teknolojisinin son yıllarda büyümesini düşünürsek, DApp’lerin sınırlarını aşma olasılığı da yüksek. Dahası, blockchain alanında yükselen şirketler arasında artan rekabetle birlikte, alanın gökyüzünü büyütmesi bekleniyor. 

DApp’ler, blockchain sektöründeki bir sonraki devrim olarak kabul edilir. Bununla birlikte, yeni buluşlar muhtemelen DApp’ın şu anda taşıdığı sınırlamaları geçersiz kılabilir. Bazı haberlere göre, DApp pazarının 2025’in sonunda daha fazla milyon dolar kazanmak için çok yüksek bir hızla genişlemesi bekleniyor.

Sonuç Düşüncesi

DApps, geleneksel Uygulamalara benzer şekilde çalışır ancak merkezi olmayan bir blok zinciri platformunda çalışır. DApp’lerin birçok avantajı vardır, ancak aynı zamanda yakın gelecekte geçersiz kılınabilecek bazı sınırlamalar da vardır. Bununla birlikte, DApp’ler, blok zinciri alanında gelişen teknoloji olarak görülebilir.

E-Posta Haber Bültenine Abone Olun

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için Gizlilik politikamızı okuyun

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here